wtorek, 9 kwietnia 2013

Cytrynowe ciasto na jogurcie

Lekko kwaskowe, mało słodkie i mocno wilgotne ciasto, idealne do dobrej herbatki.

SKŁADNIKI:
  • 220 g cukru
  • 340 g mąki
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 125 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z cytryny
LUKIER:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
  • Piekarnik nagrzać do temp. 175°C. Przygotować formę do pieczenia o wym. 11x33cm.
  • Cytrynę sparzyć gorącą wodą, skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. 
  • W wysokim naczyniu za pomocą miksera połączyć olej, jajka i cukier. Ciągle miksując dodać jogurt, sok z cytryny i skórkę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, ucierać jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
  • Piec w temp. 175°C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160°C i piec przez kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Ciasto ostudzić i polukrować.

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne, przydałoby się do tej herbatki, którą właśnie piję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, cudowne są takie cytrynowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń