sobota, 13 kwietnia 2013

Pieguski

Najeżone bakaliami, orzechami  i czekoladą :) Proste i szybkie w przygotowaniu, skradną serca nie jednemu :)

SKŁADNIKI:
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady (50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g bakali
WYKONANIE:
  • Czekoladę i orzechy posiekać w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem białą puszystą masę, dodać po jednym jajku i ucierać jeszcze kilka minut. Masę połączyć z mąką, na końcu dodać orzechy, bakalie i czekoladę.
  • Z ciasta formować kulki i układać je na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec przez 15 minut w temp. 180°C.



3 komentarze: