Sezon truskawkowy powoli dobiega końca... Aby zachować choć jeszcze na chwilę smak i zapach truskawek zachęcam do przygotowania domowego dżemu.
SKŁADNIKI:
- 2 kg truskawek
- 1-1,5 szklanki cukru w zależności od potrzeb
- 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
- Truskawki obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać 1 szklanką cukru i odstawić na godzinę.
- Po tym czasie truskawki powinny puścić sok. Następne postawić na palnik ustawiając minimalny ogień, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, aby zapobiec powstawaniu piany.
- Gotować przez godzinę, nie używając pokrywki.
- Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść truskawki. Ostudzić i wstawić do lodówki.
- Przez kolejne trzy dni smażyć dżem na małym ogniu około godziny dziennie, od czasu do czasu mieszając go. Gdyby dżem był mało słodki należy jeszcze dodać ok 0,5 szklanki cukru.