środa, 3 lipca 2013

Dżem z truskawek

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca... Aby zachować choć jeszcze na chwilę smak i zapach truskawek zachęcam do przygotowania domowego dżemu. 


SKŁADNIKI:
  • 2 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru w zależności od potrzeb
  • 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
  •  Truskawki obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać 1 szklanką cukru i odstawić na godzinę.
  • Po tym czasie truskawki powinny puścić sok. Następne postawić na palnik ustawiając minimalny ogień, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, aby zapobiec powstawaniu piany.
  • Gotować przez godzinę, nie używając pokrywki. 
  • Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść truskawki. Ostudzić i wstawić do lodówki.
  • Przez kolejne trzy dni smażyć dżem na małym ogniu około godziny dziennie, od czasu do czasu mieszając go. Gdyby dżem był mało słodki należy jeszcze dodać ok 0,5 szklanki cukru.