środa, 3 lipca 2013

Dżem z truskawek

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca... Aby zachować choć jeszcze na chwilę smak i zapach truskawek zachęcam do przygotowania domowego dżemu. 


SKŁADNIKI:
  • 2 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru w zależności od potrzeb
  • 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
  •  Truskawki obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać 1 szklanką cukru i odstawić na godzinę.
  • Po tym czasie truskawki powinny puścić sok. Następne postawić na palnik ustawiając minimalny ogień, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, aby zapobiec powstawaniu piany.
  • Gotować przez godzinę, nie używając pokrywki. 
  • Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść truskawki. Ostudzić i wstawić do lodówki.
  • Przez kolejne trzy dni smażyć dżem na małym ogniu około godziny dziennie, od czasu do czasu mieszając go. Gdyby dżem był mało słodki należy jeszcze dodać ok 0,5 szklanki cukru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz