czwartek, 4 kwietnia 2013

Francuskie rożki z brzoskwiniami

Delikatne, kruche, błyskawicznie znikają z talerza.... Są idealnym pomysłem na szybki deser pod warunkiem, że macie w domu gotowe ciasto francuskie :)

SKŁADNIKI:
  • 375 g ciasta francuskiego (1 płat ciasta mrożonego)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
WYKONANIE:
  • Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić. Około 250 ml syropu z puszki wlać do garnka i zagotować, pozostałą część wymieszać z budyniem. Wlewać do gotującego się syropu. Pozostawić do wystygnięcia. 
  • Ciasto pokroić na 6 dużych lub 12 małych kwadratów. Na środek każdego z nich nałożyć odrobinę budyniu i kilka cienko pokrojonych w paski brzoskwiń, a następnie zlepić ze sobą przeciwległe rogi. Piec w temp. 195°C przez 15 minut. 
 

7 komentarzy:

  1. Ciasto francuskie mogłabym wcinać bez opamiętania:) Szkoda, że to wyrobów dietetycznych nie należy;)

    Przepis na pewno wypróbuję:)

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie (jestem w kuchni nowicjuszem) co oznacza pozostałą część syropu wymieszać z budyniem: z proszkiem budyniowym czy ze zrobionym gotowym budyniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostałą część tzn. około 50 ml należy wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do garnka z gotującym się syropem :) Zupełnie jak budyń, tylko zamiast mleka syrop z brzoskwiń. Pozdrawiam i życzę przyjemnego pieczenia :)

      Usuń
    2. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Właśnie robię, będą pyszne bo już czuć ich boski aromat wydobywający się z rozgrzanego piekarnika kuchenki, na której w tym samym czasie gotuje się pyszny obiad...Jest 8.57, mam dziś dobry czas...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis niesamowicie prosty i jednoczesnie przepyszny :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń