sobota, 6 kwietnia 2013

Bezy

Każdy, kto choć raz próbował zrobić bezę, doskonale wie, że nie jest to takie łatwe. To, czy jest krucha w środku, czy ciągliwa zależy od temperatury pieczenia, ilości cukru oraz sposobu ostudzenia. Bezy pieczone w temperaturze wysokiej są kruche, natomiast w niskiej bardziej ciągliwe.

SKŁADNIKI:
  • 4 białka
  • 270 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)
 WYKONANIE:
  • Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru pudru. Dodać sok z cytryny oraz szczyptę soli. Miksować do czasu, aż piana będzie szklista i gęsta.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę włożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na blachę w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 145°C przez 40 minut. 

3 komentarze:

  1. Robiłam bezy ostatnio i wreszcie po wielu próbach wychodzą (jak dla mnie) idealne:) Twoje, kolorowe bezy, prezentują się naprawdę ekstra:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejkus ale piękne Ci wyszly ;-) Masz tu pyszne słodkości:) Może obserwujemy> Zapraszam do nas:)

    OdpowiedzUsuń