niedziela, 24 marca 2013

Pizza Margherita

Po tym, jak w mojej kuchni cały weekend gościła kuchnia włoska postanowiłam dodać na blogu jeszcze jedną kategorie...Wytrawne... :)


Pizza wyszła doskonała... Cienkie, chrupiące ciasto, minimalna ilość składników., krótki czas oczekiwania jak na domową pizze ;)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka gorącej przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Sos:
  • koncentrat pomidorowy
  • suszone oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
Dodatkowo:
  • świeża bazylia 
  • 2 kulki sera mozzarella
  •  pomidory koktajlowe
WYKONANIE:
  • Ciasto: Do kubka wlać pół szklanki wody, dodać drożdże, sól, 3 łyżki mąki, wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, resztę wody, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiać przez 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny.
  • Sos: Koncentrat pomidorowy połączyć z wodą, oliwą, cukrem, oregano i posiekanymi drobno ząbkami czosnku.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włożyć do piekarnika na 5 minut, następnie wyjąć i posmarować sosem, ułożyć pokrojony ser mozzarella i pomidorki koktajlowe. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnia posypać listkami bazylii.



Babka drożdżowa z rodzynkami

Super babka drożdżowa ;) Smaczna i prosta w wykonaniu! Idealna propozycja na świąteczny stół! Bo Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc! :)

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mleka 
  • 50 g drożdży świeżych
  • 700 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynek
WYKONANIE:
  • Z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko oraz rozczyn. Powoli wyrabiać dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec dodać rodzynki i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką a następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Formę do babki o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do momentu nagrzania się piekarnika. 
  • Piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.