niedziela, 24 marca 2013

Babka drożdżowa z rodzynkami

Super babka drożdżowa ;) Smaczna i prosta w wykonaniu! Idealna propozycja na świąteczny stół! Bo Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc! :)

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mleka 
  • 50 g drożdży świeżych
  • 700 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynek
WYKONANIE:
  • Z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko oraz rozczyn. Powoli wyrabiać dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec dodać rodzynki i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką a następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Formę do babki o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do momentu nagrzania się piekarnika. 
  • Piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Babka urosla do nieboootycznych rozmiarow:) Rodzynki namoczylam w rumie - to jedyna modyfikacja. Jest pyszna. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję z zapraszam do korzystania z moich przepisów ;)

      Usuń