poniedziałek, 28 stycznia 2013

Rogaliki krucho - drożdżowe....

Pomysł na długie zimowe wieczory, czyli dobra książka, herbatka i rogaliki......

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 1 margaryna
  • pół kubka kwaśnej śmietany
  • 1 kostka drożdży
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru drobnego do wypieków
  • ekstrakt z wanilii 
  • kubek marmolady

WYKONANIE:
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Suche składniki łączymy, dodajemy drożdże oraz posiekaną w kostkę margarynę, jedno całe jajko oraz jedno żółtko, na końcu śmietanę. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut na jednolitą masę. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 0,5 godziny.
  • Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt okręgu o grubości ok. 3 mm. Koło dzielimy na 8 części, na każdą z nich nakładamy marmoladę i zwijamy rogalik, wierzch smarujemy ubitym białkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm.
  • Pieczemy w temp. 180°C przez 30 min.