sobota, 3 sierpnia 2013

Tiramisu z malinami

Wspaniały włoski deser, idealny do kawy :) Poniżej wersja orzeźwiająca....z malinami.... ;)


SKŁADNIKI:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g cukru waniliowego
  • 10 ml syropu amaretto
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • pół szklanki wywaru z espresso 
  • 500 g świeżych malin
  • kakao
  • 4 duże pucharki na lody




WYKONANIE:
  • Przygotowujemy wywar z espresso. 
  • Do dużej misy wlewamy śmietankę, dodajemy serek, cukier waniliowy i syrop amaretto. Całość ubijamy na puszystą i jasną masę.
  • Do pucharków przekładamy cienką warstwę masy, wzdłuż ścianek oraz grubą warstwę na ich dno. Następnie układamy warstwę biszkoptów nasączonych espresso, maliny i znów warstwę masy. 
  • Pucharki wstawiamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie posypujemy kakao i dekorujemy malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz