poniedziałek, 23 września 2013

Drożdżowe ze śliwkami pod pierzynką z orzechów

Po wielu tygodniach nieobecności powracam pełna pomysłów! :) Na początek dawno zapowiadane drożdżowe ciasto ze śliwkami pod pierzynką z orzechów włoskich.... Wspaniałe połączenie tych dwóch składników idealnie nadaje się do po południowej herbaty w te pełne deszczu jesienne dni :)
 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 1 saszetka suchych drożdży (7g)
  • 50 g cukru drobnego do wypieków
  • 350 - 400 g mąki pszennej (w zależności od potrzeb)
  • 200 ml letniego mleka
  • 20 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
Ponadto:
  • 0,5 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • 2  łyżki cukru
WYKONANIE:
  • Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, drożdże, sól i powoli mieszając zalać letnim mlekiem. Dodać jajko oraz masło i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • Śliwki oczyścić z pestek, przedzielić na połówki i zasypać cukrem.
  • Składniki na kruszonkę połączyć razem, tak aby powstały małe grudki, dodać orzechy i odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść przez chwilę, w razie potrzeby podsypać mąką. Następnie rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na cieście rozłożyć śliwki, przekrojoną stroną w górę i posypać orzechową kruszonką. 
  • Piec w temp. 190°C przez 30 minut.



1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń