SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 125 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- Piekarnik nagrzać do 180°C, przygotować dwie tortownice (ja użyłam w kształcie serca o wym. 21,5x20,0x3,5).
- Mąkę, kakao, sól przesiać do miski, dodać cukier i połączyć. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka, dodać olej, jogurt grecki, barwnik spożywczy i połączyć. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać na gładką masę.
- Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, powstałą pianę dodać do ciasta, wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić między dwie tortownice, wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Serek, śmietankę i cukier puder zmiksować na gładką masę. Przestudzone ciasto podzielić na cztery części. Trzy z nich przełożyć kremem, czwartej użyć do dekoracji. Ciasto przechowywać w lodówce.