niedziela, 17 lutego 2013

Red Velvet Cake

to amerykański tort, który swój kolor zawdzięcza czerwonemu barwnikowi. 

SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
KREM:
  •  125 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:

  • Piekarnik nagrzać do 180°C, przygotować dwie tortownice (ja użyłam w kształcie serca o wym. 21,5x20,0x3,5).
  • Mąkę, kakao, sól przesiać do miski, dodać cukier i połączyć. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka, dodać olej, jogurt grecki, barwnik spożywczy i połączyć. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać na gładką masę.
  • Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, powstałą pianę dodać do ciasta, wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić między dwie tortownice, wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Serek, śmietankę i cukier puder zmiksować na gładką masę. Przestudzone ciasto podzielić na cztery części. Trzy z nich przełożyć kremem, czwartej użyć do dekoracji. Ciasto przechowywać w lodówce. 

 

1 komentarz: