sobota, 27 kwietnia 2013

Buchty z marmoladą

Buchty to jedne z narodowych potraw czeskiej kuchni. Mięciutkie drożdżowe bułeczki nadziewane najczęściej marmoladą, powidłami lub makiem. Są też takie bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, masłem lub miodem do smarowania. Nigdy się ich nie lukruje, tylko czasami posypuje cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe....


SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • marmolada
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • cukier puder do posypania
WYKONANIE:
  • Mleko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki., odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 
  • Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka i żółtko, wlać rozczyn i masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h do podwojenia objętości.
  • Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 11 równych części. Z każdej zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć w dłoni lub rozwałkować, na środek nałożyć marmoladę i skleić. Układać w niewielkich odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
  • Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180°C przez 30 - 35 minut. Po tym czasie należy je wyjąć, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Jadłam takie jak byłam na wakacjach na Słowacji, pyszne były. Robiłam kiedys podobne z jagodami. Twoja są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować! Bardzo lubię takie wypieki :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne na deszczową pogodę,do tego filiżanka herbaty,książka. nasz mały świat

    OdpowiedzUsuń