niedziela, 30 czerwca 2013

Pavlova z truskawkami

Beza nad bezami, czyli Pavlova. Nazwa tego wyśmienitego tortu pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Deser ten ważnym elementem kuchni australijskiej oraz nowozelandzkiej. Przez to, że jest delikatny i kruchy, rozpływa się w ustach...


SKŁADNIKI:
Beza:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1łyżka octu winnego
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 0,5 kg truskawek
  • świeże listki mięty
WYKONANIE:
  • W wysokim naczyniu ubijamy białka, dodając po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna dodajemy ocet oraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę.
  • Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem  przekładamy białka, formujemy z nich okrąg, szpatułką lekko podnosimy boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 6-7 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 140°C i pieczemy przez 1,5 h. 
  • Kremówkę, serek i cukier puder miksujemy razem, aż otrzymamy puszystą i sztywną masę.
  • Upieczoną bezę przekładamy na duży talerz lub paterę, wykładamy na nią przygotowany krem oraz truskawki. Dekorujemy listkami mięty.

1 komentarz: