niedziela, 24 marca 2013

Pizza Margherita

Po tym, jak w mojej kuchni cały weekend gościła kuchnia włoska postanowiłam dodać na blogu jeszcze jedną kategorie...Wytrawne... :)


Pizza wyszła doskonała... Cienkie, chrupiące ciasto, minimalna ilość składników., krótki czas oczekiwania jak na domową pizze ;)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka gorącej przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Sos:
  • koncentrat pomidorowy
  • suszone oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
Dodatkowo:
  • świeża bazylia 
  • 2 kulki sera mozzarella
  •  pomidory koktajlowe
WYKONANIE:
  • Ciasto: Do kubka wlać pół szklanki wody, dodać drożdże, sól, 3 łyżki mąki, wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, resztę wody, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiać przez 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny.
  • Sos: Koncentrat pomidorowy połączyć z wodą, oliwą, cukrem, oregano i posiekanymi drobno ząbkami czosnku.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włożyć do piekarnika na 5 minut, następnie wyjąć i posmarować sosem, ułożyć pokrojony ser mozzarella i pomidorki koktajlowe. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnia posypać listkami bazylii.



1 komentarz: