niedziela, 10 lutego 2013

Torcik bezowy

z orzechami włoskim, przekładany kremem czekoladowym...

BEZA:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka startych na tarce orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

KREM CZEKOLADOWY:

  • 125g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 50g czekolady (25g gorzkiej, 25g mlecznej) 
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

WYKONANIE:

  • Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy przez 5 minut prażyć na patelni. Białka ubijać, stopniowo dodając po łyżce cukru. Piana powinna być sztywna. Dodać łyżkę octu winnego i łyżkę mąki ziemniaczanej, ubijać jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać orzechy i wymieszać powoli szpatułką.
  • Na blaszce narysować dwa okręgi, jeden o średnicy 22 cm, drugi o średnicy 18 cm. Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 40 minut w temp. 180°C.
  • Po upieczeniu ostudzić jeszcze przez 15 minut w piekarniku.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.Do metalowej misy wlać śmietankę, serek mascarpone i cukier puder, miksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i miksować jeszcze chwilę do połączenia się składników.
  • Większą bezę ułożyć na paterze, przełożyć kremem czekoladowym, na to położyć mniejszą bezę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz