niedziela, 14 lipca 2013

Jagodzianki

Sezon jagodowy uważam za otwarty! A przecież nie ma lata bez jagodzianek! :) Poniżej zamieszczam przepis na mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość, po prostu idealne jagodzianki :) Inspiracja na owe bułeczki pochodzi z książki '"Kuchnia Polska dawniej i dziś."

SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • cukier do posypania bułek 
Nadzienie:
  • 1/2 litra jagód 
  • 2 łyżki cukru
WYKONANIE:
  • Mleko podgrzać w garnuszku. Pół szklanki połączyć z łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Wkruszyć drożdże, rozmieszać, odstawić, aby rozczyn podwoił objętość.
  • Jajka ubić z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, wsypać mąkę i sól. Dodać wystudzone, roztopione masło, wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczka i odstawić na 1,5 godziny.
  • Jagody umyć, dodać do nich cukier i wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, w razie potrzeby podsypać mąką i wyrobić. Z ciasta odrywać kulki, z każdej z nich formować placek i nakładać na niego 1 łyżeczkę jagód, zlepić w podłużną bułkę. Kłaść zlepionym końcem do spodu na natłuszczoną blachę.
  • Bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 200°C, aż będą złociste.


4 komentarze:

  1. slodkości pyszne :) pozdrawiam amatorów słodyczy i dla odmiany zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/slodkie-szaszlyki-z-ananasa-i-kurczaka/

    OdpowiedzUsuń