czwartek, 23 maja 2013

Czekoladowe ciasto z ajerkoniakiem

To dobry pomysł na zbliżający się Dzień Mamy :) Mocno czekoladowe, puszyste, nasączone ajerkoniakiem zasmakuje każdej Mamie :)

SKŁADNIKI:
  • 200 g masła
  • 210 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
DODATKOWO:
  • 50 ml ajerkoniaku
  • cukier puder do posypania
  • garść posiekanych płatków migdałów  
WYKONANIE:
  • Do garnuszka wlać mleko, wrzucić posiekane masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia się składników.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i powoli wymieszać. Na koniec wlać przestudzone mleko, masło i czekoladę, mieszając powoli aby składniki się połączyły.
  • Na wyłożoną papierem formę do pieczenia przelać ciasto. Na całej jego powierzchni rozprowadzić ajerkoniak i płatki migdałów. Piec w temp. 180°C przez 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


2 komentarze: