sobota, 16 marca 2013

KEKS ŚWIĄTECZNY

Keks z mnóstwem bakalii to moja pierwsza propozycja na Święta... To ciasto, które nie może się nie udać!

SKŁADNIKI:
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 15 ml ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki
  • 150g mieszanki keksowej
  • 100g orzechów 
  • 100g rodzynek 
 WYKONANIE:
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, ekstrakt z wanilii i wódkę.
  • Białka ubić na sztywno, połowę dodać do masy i powoli wymieszać. Po chwili dodać pozostałe białka oraz mieszankę keksową, orzechy, rodzynki i znów powoli wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do dwóch form keksowych o wymiarach 10x35cm. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz