niedziela, 27 stycznia 2013

TIRAMISU....

Na początek Tiramisu....
Czyli włoski deser, składający się z biszkoptów nasączonych espresso oraz likierem Amaretto.......

SKŁADNIKI:
  • serek mascarpone (250g)
  • 500ml śmietanki 36%
  • syrop amaretto (25 ml)
  • likier amaretto (15 ml)
  • wódka (15 ml, opcjonalnie)
  • dwie paczki podłużnych biszkoptów
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka wywaru z espresso
  • kakao 

WYKONANIE:

  •  Przygotowujemy kawę a następnie wlewamy ją do głębokiej miski i mieszamy z likierem oraz wódką.
  • Do metalowej misy wlewamy schłodzoną śmietankę, syrop amaretto, cukier waniliowy i ubijamy powoli dodając serek mascarpone. Całość ma być puszysta i jasna. 
  • Biszkopty maczamy w kawie i układany na dnie pucharków, następnie na to wykładamy połowę masy. Układamy drugą część biszkoptów i pozostałą masę.


Całość chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakaem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz