Delikatne, kruche, błyskawicznie znikają z talerza.... Są idealnym pomysłem na szybki deser pod warunkiem, że macie w domu gotowe ciasto francuskie :)
SKŁADNIKI:
- 375 g ciasta francuskiego (1 płat ciasta mrożonego)
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
WYKONANIE:
- Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić. Około 250 ml syropu z puszki wlać do garnka i zagotować, pozostałą część wymieszać z budyniem. Wlewać do gotującego się syropu. Pozostawić do wystygnięcia.
- Ciasto pokroić na 6 dużych lub 12 małych kwadratów. Na środek każdego z nich nałożyć odrobinę budyniu i kilka cienko pokrojonych w paski brzoskwiń, a następnie zlepić ze sobą przeciwległe rogi. Piec w temp. 195°C przez 15 minut.
Ciasto francuskie mogłabym wcinać bez opamiętania:) Szkoda, że to wyrobów dietetycznych nie należy;)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję:)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie (jestem w kuchni nowicjuszem) co oznacza pozostałą część syropu wymieszać z budyniem: z proszkiem budyniowym czy ze zrobionym gotowym budyniem?
OdpowiedzUsuńPozostałą część tzn. około 50 ml należy wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do garnka z gotującym się syropem :) Zupełnie jak budyń, tylko zamiast mleka syrop z brzoskwiń. Pozdrawiam i życzę przyjemnego pieczenia :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie robię, będą pyszne bo już czuć ich boski aromat wydobywający się z rozgrzanego piekarnika kuchenki, na której w tym samym czasie gotuje się pyszny obiad...Jest 8.57, mam dziś dobry czas...:)
OdpowiedzUsuńPrzepis niesamowicie prosty i jednoczesnie przepyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jutro będę robiła te rożki trzymajcie kciuki żeby się udały
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuń