SKŁADNIKI:
Ciasto kruche*:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- śmietana 30%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- żelatyna (opcjonalnie)
- 1 kg bananów
- sok z cytryny
- Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, sól oraz posiekane masło i jajko. Zagniatając dodać mleko i szybko połączyć składniki w kulę. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.
- Wyjąć z lodówki jedną połówkę ciasta, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, widelcem podziurkować spód. Piekarnik nagrzać do 190°C.
- Formę nakryć folią aluminiową, na wierzch wysypać fasolę, ryż lub groch aby równomiernie obciążyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec przez następne 15 minut.
- Masa: Czekoladę zetrzeć na tarce o największych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, na końcu dodać czekoladę i wymieszać.
- Wykończenie: Banany pokroić w plasterki i skropić mocno cytryną aby nie czerniały. Na spód tarty wyłożyć 1/4 masy, na niej ułożyć banany, następnie dodać pozostałą część masy. Przechowywać w lodówce.
* Z podanej ilości składników na ciasto kruche wychodzą dwie porcje, jeżeli ciasto pieczemy w formie o średnicy 24 cm.