niedziela, 14 kwietnia 2013

Tarta straciatella z bananami...

...na kruchym, czekoladowym spodzie z dużą ilością bananów.

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche*:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Krem:
  • śmietana 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żelatyna (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 1 kg bananów
  • sok z cytryny
WYKONANIE:
  • Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, sól oraz posiekane masło i jajko. Zagniatając dodać mleko i szybko połączyć składniki w kulę. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.
  • Wyjąć z lodówki jedną połówkę ciasta, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy.  Ciastem wyłożyć dno i boki formy, widelcem podziurkować spód. Piekarnik nagrzać do 190°C.
  • Formę nakryć folią aluminiową, na wierzch wysypać fasolę, ryż lub groch aby równomiernie obciążyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec przez następne 15 minut.
  • Masa: Czekoladę zetrzeć na tarce o największych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, na końcu dodać czekoladę i wymieszać.
  • Wykończenie: Banany pokroić w plasterki i skropić mocno cytryną aby nie czerniały. Na spód tarty wyłożyć 1/4 masy, na niej ułożyć banany, następnie dodać pozostałą część masy. Przechowywać w lodówce.
* Z podanej ilości składników na ciasto kruche wychodzą dwie porcje, jeżeli ciasto pieczemy w formie o średnicy 24 cm.