SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1 margaryna
- pół kubka kwaśnej śmietany
- 1 kostka drożdży
- 2 jajka
- pół szklanki cukru drobnego do wypieków
- ekstrakt z wanilii
- kubek marmolady
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Suche składniki łączymy, dodajemy drożdże oraz posiekaną w kostkę margarynę, jedno całe jajko oraz jedno żółtko, na końcu śmietanę. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut na jednolitą masę. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 0,5 godziny.
- Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt okręgu o grubości ok. 3 mm. Koło dzielimy na 8 części, na każdą z nich nakładamy marmoladę i zwijamy rogalik, wierzch smarujemy ubitym białkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm.
- Pieczemy w temp. 180°C przez 30 min.