To zdecydowanie najlepsza pizza jaką do tej pory udało mi się zrobić. Podbije serca Miłośnikom mozzarelli, parmezanu i rukoli. Dodatkowo dodajemy do niej pomidorki koktajlowe i dużą ilość czosnku.
SKŁADNIKI*:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 250 g rukoli
- 2 kulki sera mozzarella
- 250 g parmezanu
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- czosnek w proszku
- Ciasto: Do garnuszka wlewamy 100 ml przegotowanej i lekko ostudzonej wody, dodajemy suche drożdże i 3 łyżki mąki, mieszamy a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, pozostałą wodę, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, aż będzie gładkie, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1-1,5h.
- Sos pomidorowy: W miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, jogurt, oliwę z oliwek, cukier oraz posiekany drobno czosnek.
- Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, polewamy połową sosu pomidorowego, układamy pokrojone w plastry pomidory koktajlowe oraz starty na tarce o dużych oczkach ser mozzarella. Całość posypujemy czosnkiem w proszku. Pieczemy przez kolejne 10 minut.
- Gotową pizze wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rukolą oraz startym na tarce parmezanem.