środa, 1 maja 2013

Pizza z dwoma serami i rukolą

To zdecydowanie najlepsza pizza jaką do tej pory udało mi się zrobić. Podbije serca Miłośnikom mozzarelli, parmezanu i rukoli. Dodatkowo dodajemy do niej pomidorki koktajlowe i dużą ilość czosnku.

SKŁADNIKI*:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Sos pomidorowy:
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
  •  250 g rukoli
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 250 g parmezanu
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • czosnek w proszku
WYKONANIE:
  • Ciasto: Do garnuszka wlewamy 100 ml przegotowanej i lekko ostudzonej wody, dodajemy suche drożdże i 3 łyżki mąki, mieszamy a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, pozostałą wodę, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, aż będzie gładkie, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1-1,5h.
  • Sos pomidorowy: W miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, jogurt, oliwę z oliwek, cukier oraz posiekany drobno czosnek.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, polewamy połową sosu pomidorowego, układamy pokrojone w plastry pomidory koktajlowe oraz starty na tarce o dużych oczkach ser mozzarella. Całość posypujemy czosnkiem w proszku. Pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Gotową pizze wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rukolą oraz startym na tarce parmezanem.
* Z podanej ilości składników wychodzą dwie pizze o średnicy 33 cm.