sobota, 23 lutego 2013

SERNIK KLASYCZNY

W taki dzień jak dziś najlepiej smakuje tylko sernik ;)

SKŁADNIKI:
  • 1 kg półtłustego sera
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 8 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek waniliowy
  • 16 g cukru waniliowego
  • skórka z pomarańczy

WYKONANIE:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Przygotować formę do pieczenia ciast.
  • Ser wraz z masłem zmielić dwa razy w maszynce.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodawać ser, mąkę, olejek i skórkę z pomarańczy.
  • Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i powoli mieszać do połączenia składników.
  • Gotową masę serową przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę. Studzić przy uchylonym piekarniku.