SKŁADNIKI:
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/5 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 15 ml ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wódki
- 150g mieszanki keksowej
- 100g orzechów
- 100g rodzynek
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, ekstrakt z wanilii i wódkę.
- Białka ubić na sztywno, połowę dodać do masy i powoli wymieszać. Po chwili dodać pozostałe białka oraz mieszankę keksową, orzechy, rodzynki i znów powoli wymieszać.
- Ciasto przełożyć do dwóch form keksowych o wymiarach 10x35cm. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz