piątek, 8 marca 2013

Wuzetka

Długo myślałam co dzisiaj upiec... Padło na Wuzetkę, która jest tak pysznym ciastem, że nie oprze się jej nikt ;) Jest ciastem ponadczasowym i najlepszym na każdą okazję....
SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • 8 jaj 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
Masa:
  • 750 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 kostka czekolady mlecznej
  • 1 kostka czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki likieru wiśniowego

WYKONANIE:
  • Biszkopt: Żółtka ubijamy z połową cukru na puszystą jasną masę, białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Do białek dodajemy masę z żółtek i powoli łączymy za pomocą szpatułki. Suche składniki mieszamy ze sobą i dzielimy na trzy części. Kolejno dodajemy do masy i powoli mieszamy. Ciasto przekładamy do formy metalowej o wymiarach 24x24cm i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze przez 10 minut w piekarniku. 
  • Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odkładamy do ostudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do dużej metalowej misy i ubijamy wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, gdy masa jest już prawie sztywna dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Część masy przekładamy do kubeczka i odkładamy do czasu dekoracji.
  • Biszkopt dzielimy na dwie części i skrapiamy likierem wiśniowym. Dolną część smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych a następnie masą, przykrywamy górną częścią ciasta i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • Polewa: Do garnuszka wlewamy pół szklanki śmietanki kremówki, i dodajemy połamane kostki czekolady, całość rozpuszczamy. 
  • Polewę rozprowadzamy równomiernie na górze biszkoptu. Ciasto kroimy w kostkę i dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego.

2 komentarze: