Długo myślałam co dzisiaj upiec... Padło na Wuzetkę, która jest tak pysznym ciastem, że nie oprze się jej nikt ;) Jest ciastem ponadczasowym i najlepszym na każdą okazję....
Biszkopt:
- 8 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 750 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1 kostka czekolady mlecznej
- 1 kostka czekolady gorzkiej
- 4 łyżki likieru wiśniowego
WYKONANIE:
- Biszkopt: Żółtka ubijamy z połową cukru na puszystą jasną masę, białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Do białek dodajemy masę z żółtek i powoli łączymy za pomocą szpatułki. Suche składniki mieszamy ze sobą i dzielimy na trzy części. Kolejno dodajemy do masy i powoli mieszamy. Ciasto przekładamy do formy metalowej o wymiarach 24x24cm i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze przez 10 minut w piekarniku.
- Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odkładamy do ostudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do dużej metalowej misy i ubijamy wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, gdy masa jest już prawie sztywna dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Część masy przekładamy do kubeczka i odkładamy do czasu dekoracji.
- Biszkopt dzielimy na dwie części i skrapiamy likierem wiśniowym. Dolną część smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych a następnie masą, przykrywamy górną częścią ciasta i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Polewa: Do garnuszka wlewamy pół szklanki śmietanki kremówki, i dodajemy połamane kostki czekolady, całość rozpuszczamy.
- Polewę rozprowadzamy równomiernie na górze biszkoptu. Ciasto kroimy w kostkę i dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego.
Pyszne, mięciutkie ciasto ! Wyglada rewelacyjnie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmniam ;d
OdpowiedzUsuń