Pizza wyszła doskonała... Cienkie, chrupiące ciasto, minimalna ilość składników., krótki czas oczekiwania jak na domową pizze ;)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka gorącej przegotowanej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- koncentrat pomidorowy
- suszone oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- świeża bazylia
- 2 kulki sera mozzarella
- pomidory koktajlowe
- Ciasto: Do kubka wlać pół szklanki wody, dodać drożdże, sól, 3 łyżki mąki, wymieszać a następnie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, resztę wody, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiać przez 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny.
- Sos: Koncentrat pomidorowy połączyć z wodą, oliwą, cukrem, oregano i posiekanymi drobno ząbkami czosnku.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włożyć do piekarnika na 5 minut, następnie wyjąć i posmarować sosem, ułożyć pokrojony ser mozzarella i pomidorki koktajlowe. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnia posypać listkami bazylii.
Domowa pizza zawsze najlepsza :)
OdpowiedzUsuń