SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 700 g mąki pszennej
- 16 g cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 g masła
- 100 g rodzynek
- Z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko oraz rozczyn. Powoli wyrabiać dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec dodać rodzynki i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką a następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Formę do babki o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do momentu nagrzania się piekarnika.
- Piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Babka urosla do nieboootycznych rozmiarow:) Rodzynki namoczylam w rumie - to jedyna modyfikacja. Jest pyszna. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńA dziękuję z zapraszam do korzystania z moich przepisów ;)
Usuń