SKŁADNIKI:
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3/4 kubka śmietany 30%
- 10 łyżek mąki
- 3/4 szklanki orzechów włoskich startych na tarce
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1/4 kubka śmietanki 30%
- płatki migdałów do dekoracji
- Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy orzechy, jajko, żółtka i śmietanę. Na koniec dodajemy mąkę i ucieramy do połączenia się składników.
- Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wykładamy ciasto i za pomocą łyżki rozsmarowujemy równo.
- Pieczemy w temp. 190°C przez 15 minut do tzw. suchego patyczka.
- Do rondelka wrzucamy posiekaną czekoladę oraz śmietankę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Ostudzone ciasto dekorujemy polewą i płatkami migdałowymi.
ale słodko udekorowany!: )
OdpowiedzUsuń