sobota, 30 marca 2013

Mazurek z orzechami

Błyskawiczny przepis na mazurek z orzechami..... Jest delikatny, miękki i mocno wilgotny...

SKŁADNIKI:
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3/4 kubka śmietany 30%
  • 10 łyżek mąki
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich startych na tarce
WYKOŃCZENIE:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/4 kubka śmietanki 30% 
  • płatki migdałów do dekoracji
WYKONANIE:
  • Masło ucieramy z  cukrem na kremową masę, dodajemy orzechy, jajko, żółtka i śmietanę. Na koniec dodajemy mąkę i ucieramy do połączenia się składników.
  • Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wykładamy ciasto i za pomocą łyżki rozsmarowujemy równo.
  • Pieczemy w temp. 190°C przez 15 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Do rondelka wrzucamy posiekaną czekoladę oraz śmietankę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Ostudzone ciasto dekorujemy polewą i płatkami migdałowymi.


1 komentarz: