Czyli włoski deser, składający się z biszkoptów nasączonych espresso oraz likierem Amaretto.......
SKŁADNIKI:
- serek mascarpone (250g)
- 500ml śmietanki 36%
- syrop amaretto (25 ml)
- likier amaretto (15 ml)
- wódka (15 ml, opcjonalnie)
- dwie paczki podłużnych biszkoptów
- cukier waniliowy
- 1 szklanka wywaru z espresso
- kakao
WYKONANIE:
- Przygotowujemy kawę a następnie wlewamy ją do głębokiej miski i mieszamy z likierem oraz wódką.
- Do metalowej misy wlewamy schłodzoną śmietankę, syrop amaretto, cukier waniliowy i ubijamy powoli dodając serek mascarpone. Całość ma być puszysta i jasna.
- Biszkopty maczamy w kawie i układany na dnie pucharków, następnie na to wykładamy połowę masy. Układamy drugą część biszkoptów i pozostałą masę.
Całość chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakaem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz