To dobry pomysł na zbliżający się Dzień Mamy :) Mocno czekoladowe, puszyste, nasączone ajerkoniakiem zasmakuje każdej Mamie :)
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 210 ml mleka
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml ajerkoniaku
- cukier puder do posypania
- garść posiekanych płatków migdałów
- Do garnuszka wlać mleko, wrzucić posiekane masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia się składników.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i powoli wymieszać. Na koniec wlać przestudzone mleko, masło i czekoladę, mieszając powoli aby składniki się połączyły.
- Na wyłożoną papierem formę do pieczenia przelać ciasto. Na całej jego powierzchni rozprowadzić ajerkoniak i płatki migdałów. Piec w temp. 180°C przez 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńLekko alkoholowe, czekoladowe, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń