sobota, 11 maja 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przyszedł maj więc pora zacząć sezon rabarbarowy :) Moimi ulubionymi ciastami, są ciasta drożdżowe, a te z rabarbarem to już poezja.... Miękkie, puszyste o lekkim kwaskowatym smaku to moja propozycja na weekend...

SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży świeżych
  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 4  łyżki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • pół kilograma rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę 
  • roztrzepane jajko
WYKONANIE:
  • Do garnuszka wrzucić pokruszone drożdże, dodać ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajko, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży i wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1-1,5h.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i przenieść do formy. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować jajkiem, wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec przez 30 minut w temp. 180°C.

6 komentarzy:

  1. Oj, pożarłabym kawałek :) U mnie jeszcze nie ma rabarbaru, buu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię. Ja zawsze rabarbar zasypuję jeszcze cukrem i lekko podgotowuję byy był bardziej miękki. Wszyscy lokatorzy już nie mogą się doczekać i podkradają rabarbar z garnka.

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja właśnie robię z twojego przepisu;)jak naarazie odstawiłam na te 1,5 godziny ale jest już godzine i coś nie rośnie;/zobaczymy co to będzie;) pierwszy raz robie placek drożdżowy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejszy jest rozczyn... I ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple! Nie lubi przeciągów.

      Usuń
  4. super wychodzi! pyyychaaa.....

    OdpowiedzUsuń