Przyszedł maj więc pora zacząć sezon rabarbarowy :) Moimi ulubionymi ciastami, są ciasta drożdżowe, a te z rabarbarem to już poezja.... Miękkie, puszyste o lekkim kwaskowatym smaku to moja propozycja na weekend...
SKŁADNIKI:
Ciasto:- 1 jajko
- 50 g drożdży świeżych
- 350 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 40 g roztopionego masła
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół kilograma rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę
- roztrzepane jajko
- Do garnuszka wrzucić pokruszone drożdże, dodać ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajko, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży i wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1-1,5h.
- Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i przenieść do formy. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować jajkiem, wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec przez 30 minut w temp. 180°C.
Oj, pożarłabym kawałek :) U mnie jeszcze nie ma rabarbaru, buu...
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię. Ja zawsze rabarbar zasypuję jeszcze cukrem i lekko podgotowuję byy był bardziej miękki. Wszyscy lokatorzy już nie mogą się doczekać i podkradają rabarbar z garnka.
OdpowiedzUsuńNo ja właśnie robię z twojego przepisu;)jak naarazie odstawiłam na te 1,5 godziny ale jest już godzine i coś nie rośnie;/zobaczymy co to będzie;) pierwszy raz robie placek drożdżowy;)
OdpowiedzUsuńNajważniejszy jest rozczyn... I ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple! Nie lubi przeciągów.
Usuńsuper wychodzi! pyyychaaa.....
OdpowiedzUsuń:)
Usuń