Najlepszy tort jaki jadłam! :) Mocno nasączony likierem kawowym, z delikatnym kremem czekoladowym oraz kawowym na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone.
SKŁADNIKI:
Biszkopt I:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki jasnego kakao
- 3 łyżki kawy cappuccino
- 5 jajek
- 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 3 łyżki kawy cappuccino
- 250 g serka mascarpone
- 550 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki kawy cappuccino
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady
- 10 ml likieru kawowego
- 10 ml wódki
- 1/2 szklanki likieru kawowego
- 10 ml wódki
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki kawy drobno zmielonej
- płatki czekolady
- tortownica o śr. 24 cm
- Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, powoli dodając po łyżce cukru. Dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Na koniec dodać suche składniki i powoli wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o śr 24cm. Piec w temp. 170°C przez 35 minut. W ten sam sposób upiec Biszkopt II.
- Krem: W garnuszku podgrzać 50 ml śmietanki i połamaną czekoladę do rozpuszczenia się składników, pozostawić do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać serek oraz cukier puder i ubijać na puszystą masę. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać pół szklanki cappuccino i likier kawowy a do drugiej rozpuszczoną czekoladę i wódkę.
- Wykończenie: Ostudzone biszkopty przekroić na dwie części. Na paterze położyć jasny biszkopt, nawilżyć go ponczem, posmarować połową kremu czekoladowego, wyrównać. Następnie położyć ciemny biszkopt, naponczować, posmarować połową kremu kawowego, wyrównać. Znów ułożyć jasny biszkopt, naponczować go i rozsmarować równomiernie pozostały krem czekoladowy. Na końcu położyć ciemny biszkopt, nawilżyć ponczem i rozsmarować równomiernie na wierzchu i po bokach krem kawowy. Udekorować świeżo zmieloną kawą oraz płatkami czekoladowymi.
wygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńGratuluję https://google.pl
OdpowiedzUsuń