Buchty to jedne z narodowych potraw czeskiej kuchni. Mięciutkie drożdżowe bułeczki nadziewane najczęściej marmoladą, powidłami lub makiem. Są też takie bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, masłem lub miodem do smarowania. Nigdy się ich nie lukruje, tylko czasami posypuje cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe....
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g drożdży
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- marmolada
- 2 łyżki roztopionego masła
- cukier puder do posypania
- Mleko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki., odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka i żółtko, wlać rozczyn i masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h do podwojenia objętości.
- Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 11 równych części. Z każdej zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć w dłoni lub rozwałkować, na środek nałożyć marmoladę i skleić. Układać w niewielkich odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
- Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180°C przez 30 - 35 minut. Po tym czasie należy je wyjąć, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Jadłam takie jak byłam na wakacjach na Słowacji, pyszne były. Robiłam kiedys podobne z jagodami. Twoja są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Bardzo lubię takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
idealne na deszczową pogodę,do tego filiżanka herbaty,książka. nasz mały świat
OdpowiedzUsuń