SKŁADNIKI:
- 220 g cukru
- 340 g mąki
- 180 g jogurtu greckiego
- 125 ml oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- Piekarnik nagrzać do temp. 175°C. Przygotować formę do pieczenia o wym. 11x33cm.
- Cytrynę sparzyć gorącą wodą, skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.
- W wysokim naczyniu za pomocą miksera połączyć olej, jajka i cukier. Ciągle miksując dodać jogurt, sok z cytryny i skórkę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, ucierać jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
- Piec w temp. 175°C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160°C i piec przez kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto ostudzić i polukrować.
Bardzo apetyczne, przydałoby się do tej herbatki, którą właśnie piję :)
OdpowiedzUsuńPyszności, cudowne są takie cytrynowe ciacha :)
OdpowiedzUsuń