BEZA:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 szklanka startych na tarce orzechów włoskich
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
KREM CZEKOLADOWY:
- 125g serka mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
- 50g czekolady (25g gorzkiej, 25g mlecznej)
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy przez 5 minut prażyć na patelni. Białka ubijać, stopniowo dodając po łyżce cukru. Piana powinna być sztywna. Dodać łyżkę octu winnego i łyżkę mąki ziemniaczanej, ubijać jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać orzechy i wymieszać powoli szpatułką.
- Na blaszce narysować dwa okręgi, jeden o średnicy 22 cm, drugi o średnicy 18 cm. Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 40 minut w temp. 180°C.
- Po upieczeniu ostudzić jeszcze przez 15 minut w piekarniku.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.Do metalowej misy wlać śmietankę, serek mascarpone i cukier puder, miksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i miksować jeszcze chwilę do połączenia się składników.
- Większą bezę ułożyć na paterze, przełożyć kremem czekoladowym, na to położyć mniejszą bezę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz