środa, 27 lutego 2013

Chałka drożdżowa

znika błyskawicznie zarówno na ciepło jak i na zimno...

SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 10 dag drożdży 
  • 70 dag mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 kostki masła
Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru 
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki

WYKONANIE:
  • Z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz rozczyn. Wszystko razem wyrabiać do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Ciasto należy zapleść jak warkocz, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Smacznego :)

1 komentarz: