SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 10 dag drożdży
- 70 dag mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki
WYKONANIE:
- Z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz rozczyn. Wszystko razem wyrabiać do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto należy zapleść jak warkocz, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Smacznego :)
O tak, znika błyskawicznie zaraz po zrobieniu!
OdpowiedzUsuń