Beza nad bezami, czyli Pavlova. Nazwa tego wyśmienitego tortu pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Deser ten ważnym elementem kuchni australijskiej oraz nowozelandzkiej. Przez to, że jest delikatny i kruchy, rozpływa się w ustach...
SKŁADNIKI:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1łyżka octu winnego
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 125 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek
- świeże listki mięty
WYKONANIE:
- W wysokim naczyniu ubijamy białka, dodając po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna dodajemy ocet oraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę.
- Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem przekładamy białka, formujemy z nich okrąg, szpatułką lekko podnosimy boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 6-7 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 140°C i pieczemy przez 1,5 h.
- Kremówkę, serek i cukier puder miksujemy razem, aż otrzymamy puszystą i sztywną masę.
- Upieczoną bezę przekładamy na duży talerz lub paterę, wykładamy na nią przygotowany krem oraz truskawki. Dekorujemy listkami mięty.
Bezy i truskawki, Pavlova to super deser :)
OdpowiedzUsuń